Tărâțele de psyllium

ianuarie 24th, 2016 Posted by Ingrediente No Comment yet

Toţi cei care vor sa se detoxifice, şi au şi o obsesie în aceasta privinţa sau nu , încep sa folosească tărâţa de psyllium – tărâţa minune.

 
Este cunoscut faptul că fibra măreşte capacitatea intestinală şi astfel elimină constipaţia, prin diminuarea apetitului şi o mai bună absorbţie, ajută la pierderea în greutate, previne cancerul de colon, menţine colesterolul scăzut, ajută în tratamentul SCI şi a diverticulitei.

 
Psyllium (Plantago psyllium) este o planta din familia patlaginei, cultivata in India, Spania, Franţa. In medicina populara, seminţele de psyllium sunt cunoscute datorita proprietăţilor lor laxative. In Egiptul Antic, seminţele de psyllium erau folosite în tratarea inflamaţiilor cailor urinare.

 
Tărâțele de psyllium conţin de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul, apreciat până nu demult pentru conţinutul său ridicat de fibre. 100 g psyllium conţin circa 71 g de fibre solubile, aceeaşi cantitate de ovăz − numai 5 g de fibre solubile.

 
Odată ajunse în intestin, aceste fibre formează o substanţa gelatinoasa, care absoarbe substanţele toxice şi le elimina.
Seminţele de psyllium absorb de 10 ori greutatea lor în apa.

 
Seminţele de psyllium conţin o cantitate mare de fibre solubile, care în intestin se comporta asemenea unui burete, care se umfla, absoarbe substanţele toxice, stimulează peristaltismul şi uşurează tranzitul intestinal. Acţiunea fibrelor din seminţele de psyllium, este pur mecanica, organismul nu le asimilează. Fibrele sunt utilizate doar ca laxativ, fără nici un risc de dependenta sau toxicitate. Studiile au demonstrat ca fibrele solubile, asa cum sunt cele din psyllium, sunt cele mai bune pentru reducerea nivelului colesterolului şi, în consecinţă, contribuie la diminuarea riscului de boli coronariene.

 

Beneficiile tărâțelor de de psyllium:

Tratează constipaţiile cronice.
Previn şi tratează diareea.
Tratează intoxicaţiile cauzate de retinerea de materii fecale in intestin.
Ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil.
Previn şi tratează colitele, hemoroizii.
Mucilagiile din seminţele de psyllium reţin substanţele toxice şi iritante din intestin, reducând riscul de cancer de colon sau diverticulita.
Reduc nivelul colesterolului, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. S-a demonstrat ca administrarea de suplimente nutritive cu seminţe de psyllium scade cu 10% nivelul colesterolului rău (LDL) in patru săptămâni. O diminuare cu 10% a nivelului colesterolului reduce riscul de boala cardiovasculara cu 20%.
Cresc senzaţia de saţietate, cu un consum minim de calorii. Fibrele din seminţele de psyllium au capacitate mare de absorbţie a apei, de aceea se umfla în stomac şi dau rapid senzaţia de saţietate.
Reduc absorbţia acizilor graşi din intestin.
OK , toate bune şi frumoase , dar cum o folosim ?
Se poate folosi şi în prăjituri, fiind un înlocuitor cu succes al oului, pentru vegani, pentru a lega compoziţia sau in alte mâncăruri tot cu intenţia de a lega si a mari compoziţia. Daca este folosita cu masura, nu va pune probleme, dimpotrivă. Daca se utilizeaza in cantități mari, poate cauza probleme neplacute precum: dureri de stomac sau te trimite la baie urgent.
Exista câteva produse de detoxifiere care au la baza aceasta tarata de psyllium si ei te avertizează pe flacon ca va trebui sa bei neapărat 2 litri de apa cat timp ţii cura , din care un pahar de 250 imediat dupa ce bei doza recomandata. Doza recomandata , de obicei, este 1 lingura(2 lingurite) de tarate impreuna cu un pahar de 250ml apa, dimineata, pe stomacul gol. Puteti incepe cu o doza de o lingurita si sa cresteti treptat doza.
Iata ce ne spune un om care se ocupa cu detoxifierea colonului (colonics) de ceva timp – Gil Jacobs.
„Tarata de psyllium, din punctul meu de vedere trebuie folosita doar de cei care se afla într-o stare foarte buna de sănătate. Este o metoda adecvata pentru persoana care a ajuns la un nivel final de detoxifiere. Psyllium absoarbe de 10 ori greutatea sa când ajunge în intestine împreuna cu apa, absoarbe de 10 ori in greutatea sa gunoiul de pe peretele intestinal. Asta suna foarte bine dar majoritatea persoanelor nu pot elimina aceasta materie compacta. Este prea mult şi mult prea sedimentata. Normal ca persoane foarte puternice pot lua psyllium si pot avea rezultate bune pentru ca şochează sistemul. Dar când ajung într-o faza mai avansata de detoxifiere, si psyllium-ul a ajuns sa sape în depozitele foarte vechi de pe colon, au nevoie de ajutor pentru ca nu mai pot elimina aceasta materie. Eu întotdeauna le spun oamenilor ca ar trebui sa investească măcar 2 ani într-o dieta curata, vegana (50-70% hrana vie), înainte de a începe o detoxifiere de acest gen.

Nu poţi sari imediat de la o dieta a lumii moderne la o grămadă de psyllium şi zeolit. Este ca şi cum ai pune un om de 300 Kg sa alerge la 100 metri garduri. ”
Deci doar oamenii care au ţinut o dieta vegana şi şi-au detoxificat organismul de ceva timp şi se afla în stare buna de sănătate ar trebui sa folosească psyllium sau bentonita (zeoliti). Nu cred ca e nevoie de neaparat 2 ani, depinde de corpul fiecaruia si de metabolismul acestuia.
Citatul lui Gil Jacobs este luat din cartea Nataliei Rose – The Raw Food Detox Diet (link la ea de pe scribd exista in pagina de bibliografie)

 

by Celeste G

sursa retetecugust.com

photo. Myprotein.com

Tags: , ,