Resetarea Organismului Prin Post

aprilie 14th, 2020 Posted by Blog No Comment yet

Regula de bază pentru o viață sănătoasă este nu doar cumpătarea, așa cum pe buna dreptate suntem sfatuiti, ci si temporar abstinența alimentară.

Despre post se stie că nu este doar o modalitate de a te abține de la mâncare și băutură, ci mai mult este o modalitate bună de a medita și reflecta asupra sinelui, o portiță în care să te regăsești pe tine și să te cureți atât spiritual, cât și trupește.

Postul negru, în care nu consumi decât apă, este greu de ținut, dar benefic.

Prof. dr. Dafin Mureșanu susține că bolile au ca principală origine excesul culinar. „Fiindcă organismul uman are mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii și nutrienți, decât de a gestiona excesul. Bolile ni se trag de la excesul de alimentație.

Avem dovezi foarte clare și studii științifice în acest sens (…) Da, postul nu este periculos. Mii de studii dovedesc acest lucru. Regimul hipocaloric este într-adevăr o resursă terapeutică foarte bine studiată și postul care nu este înfometare, pentru că postul generează satisfacția pe care o obții din a te abține de la alimentație” a explicat preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN)

Tratamentul prin înfometare al unor patologii foarte greu de controlat a fost inițiat, pentru prima dată, în Rusia, la începutul secolului XX, într-o clinică de la Goriacinsk de medicul Iuri Nicolaev.

Tendința de consum peste masura izvorăște dintr-o proiecție iluzorie asupra vieții. Noi, de fapt, creștem acest consum, muncim ca să câștigăm bani, ca să avem multe lucruri, în speranța că vom trăi mai bine. Este conceptul împingerii continue a țintei. Trăim întotdeauna așteptând weekend-ul, trăim așteptând concediul și repetăm, an de an, și în fiecare zi, același lucru: ne pregătim pentru a trăi! Astăzi muncim mai mult, ca mâine să trăim mai bine și uităm sa ne bucuram de viata.

„Prin înfometare controlată se obţine un grafic de consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic corespunzător. Şi anume, în primele 24 de ore, doar cu apă, consumi glucide. Apoi, timp îndelungat până la 2-3 săptămâni, consumi rezervele de lipide, 96 la sută din consumul de energie în post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele şi doar 4 la sută se bazează pe pierderea capitalului de proteine.

Atenție! Totul până când se ajunge într-un punct critic care nu trebuie depăşit. Acel punct critic este destul de individual şi, pentru specia umană, nu trebuie să depășească 40 de zile”.

Recomandată bolnavilor de cancer

Postul și regimul hipocaloric sunt benefice, de asemenea, pentru bolnavii cu afecțiune grave. Spre exemplu, cei cu cancer, unde ajută, practic, chimioterapia. „Prin înfometare se produce o resetare a organismului, care îţi dă un nou profil. (…) Celula tumorală nu se poate adapta la regimul hipocaloric, înfometării. (…)

S-a observat că toleranţa pacientului este mult mai bună la chimioterapie în regim hipocaloric sau post. Ştiinţa ne arată că pinguinul poate să reziste fără mâncare 100 de zile, ursul hibernează, nu mănâncă, şi se trezește primăvara plin de vitalitate. Omul după post este mult mai viguros, capacitatea de reacţie mult mai bună. (…) Putem ajunge să scriem pe pâine sau pe pachetele cu carne un mesaj de genul celui de pe pachetele de țigări: „Ai grijă! dacă mănânci prea mult, ai putea avea probleme de sănătate!”. Ce-i drept, înfometarea și postul sunt și un exercițiu de voinţă.”, a conchis prof. dr. Dafin Mureşanu.

Cercetătorii de la Universitatea din California au făcut un studiu cu privire la efectele postului negru asupra organismului uman și au ajuns la concluzia că 3 zile de post negru ajută sistemul imunitar să se regenereze.

Cum se ține postul negru

În primul rând, este necesar ca, în ziua în care te hotărăști să ţii post negru, să nu mănânci nimic toată ziua, trebuie sa bei apa si eviti conflictele.

În aceste trei zile (macar) trebuie  să îţi învingi orgoliile, să îţi stăpâneşti firea, să treci cu vederea orice fel de răutate cu care te intersectezi și să ai puterea să ierți orice; cu alte cuvinte trebuie sa te apropii de origine, de Dumnezeu.

În mod normal, postul negru se ține de la apusul soarelui a zilei în curs și se duce până la apusul soarelui din ziua următoare, astfel se spune că se ține de la apus la apus.

Această acțiune este una intimă, care te privește doar pe tine asa ca in zilele de post este recomandat să nu te duci în vizite pentru a nu te lăsa ispitit de bucatele pe care ți le poate oferi gazda și nici nu trebuie să strigi în gura mare că tu postești.

Haideti sa ne resetăm organismul și să ne trăim viața în momentul prezent!