Lavinia Frasinescu
Salut!

Mulți dintre voi ma știți deja, pentru ca faceti parte din familia „bucătăria mea vegana”.

Povestea mea vegana începe cu câțiva ani in urma pe cand fiul meu de numai 8 ani a avut o problema de sănătate care nu ne dădea pace, ne supăra cu descuamari si mâncărimi – o boala de piele netransmisibilă de care suferă 4% din populația întregii planete numita psoriazis.

Locuiam intr-o țara mai privilegiata din punct de vedere medical asa ca am început prin a vizita impreuna cu băiețelul nostru medici dermatologi de renume in Florenza si Roma de la care am primit creme unsuroase si cortizon… mult cortizon.

Boala nu s-a ameliorat, dimpotrivă. Singura schimbare a fost o creștere in greutate destul de rapida.

Ne-au sfătuit sa facem si testele alergologie pe care le-am repetat in diverse clinici dar băiețelul nostru nu rezulta sensibil la nimic…

Ne-au trimis acasa spunându-ne: nu exista alt leac! Dați-l zilnic cu unguent pe descuamari, il lăsați asa 3-4 ore si apoi nu uitați de cortizonul zilnic.

Intr-o zi pustiul nostru s-a întors de la Scoala supărat; tocmai fusese o zi draguta cu multa distracție si dupa insistentele mele mi-a spus: „știi ceva mami, eram cu colegii in cerc si trebuia sa ne ținem de mâini, iar Giulia nu a vrut sa ma țină pe mine pentru ca am mâinile aspre!.. si stătea ghemuit cu capul in mâini…

Atat mi-a trebuit! Daca esti mama înțelegi sentimentul. Mi-am spus ca trebuie sa fie ceva… un remediu naturist. Bunica si mama mea au crezut mereu in puterea plantelor si erau vegetariene ca si noi. Unde era problema atunci?

Am căutat pe net zile întregi si am citit mai mult decât in zilele de dinaintea examenelor la facultate..

?La un moment dat am dat peste un articol cu fotografii.. Era vorba despre un bărbat de cca 40 ani, locuia in California si marturisea faptul ca din cauza psoriazisului devenise o „reptila”… In lupta cu aceasta boala care făcea ravagii pe corpul lui, a pierdut slujba, „prietenii”, stima de sine, chiar si soția l-a părăsit. A încercat diverse tratamente fara nici un succes pe termen lung.
Intr-o zi un vechi prieten ii face o vizita si il întreaba de ce nu încearcă și dieta vegana având in vedere ca inafara de aceasta le încercase pe toate… Omul nostru accepta provocarea si cu pași timizi elimina produsele de origine animală (carne, peste, lactate, oua)

Dupa 3 saptamâni deja primele rezultate pozitive incepeau sa apăra; cojile incepeau sa cada iar in urma lor pielea uscata rămânea hidratată. In câteva luni de zile și-a recăpătat controlul asupra propriului corp iar viața lui si-a reluat cursul. Marturisea ca nu s-a mai atins niciodată de acele alimente ce il transformau in monstru. ?

Am căutat din nou povestea lui pentru a o împărtăși cu voi si nu am mai găsit-o.

Poveste acestui om m-a ajutat sa il hrănesc sanatos pe fiul meu care acum este un copil sanatos si fericit.

Dar eu? Cum am devenit vegana?

Impreuna cu soțul meu Cristi am început dieta alături de fiul nostru pentru a-l susține si îmbărbăta. Nu a fost usor. Mozarella si parmezanul făceau parte din hrana noastră zilnică.

Prin intermediul acestui blog doresc sa împărtășesc cu voi bucuriile noastre culinare!

Va îmbrățișez cu drag!